Handige tips bij het kopen van een designradiator

Zoek jij een essentieel item voor jouw badkamer? Bestel dan een designradiator, dit is hét decoratieve onderdeel om de inrichting van je badkamer helemaal af te maken. Hij is efficiënt omdat hij snel warm wordt, niet roest en weinig ruimte inneemt. Waar liggen de belangrijke aandachtpunten bij het bestellen van een designradiator? Lees verder voor bruikbare tips.

Ga voor duurzaam en bestel een designradiator
Als je denkt aan een nieuwe badkamer komt een designradiator vast niet als eerste in je op. Maar weet je eigenlijk wel hoe handig zo’n designradiator is? In tegenstelling tot gewone radiators kunnen designradiators goed tegen vocht, roesten ze niet en hebben ze een lange levensduur. Omdat je al veel geld, tijd en energie kwijt bent met het kopen en installeren van je nieuwe badkamer wil je er natuurlijk zo lang mogelijk profijt van hebben. Kies dus voor duurzaam en bespaar niet op een designradiator.

Duurzame onder de douche

Designradiator in staal, aluminium of roestvrijstaal kopen?

Je maakt veel keuzes als je kijkt naar een nieuwe badkamer. Denk aan het badkamermeubel, de kraan of de inloopdouche. Het is ook belangrijk dat jij de juiste keuze maakt voor het materiaal van je designradiator. De keuze die je maakt is afhankelijk van je persoonlijke smaak en het budget. Je hebt radiatoren van staal, aluminium of roestvrijstaal. Alle drie hebben ze een beschermende laag en kunnen ze prima tegen vocht waardoor ze dus nooit zullen roesten.

Radiator met voldoende vermogen kopen is belangrijk

Wil jij de dag goed beginnen? Het is belangrijk dat je designradiator snel warm kan worden, zodat jouw dag niet start in een ijskoude badkamer.

Een andere oplossing hiervoor is het aanschaffen van een mobiele airco met verwarming.

Zo wordt het douchen een stuk aangenamer. Bestel daarom een designradiator met voldoende vermogen om je badkamer snel op te warmen. Wat je misschien ook nog niet wist is dat een goede designradiator ook schimmelvorming in je badkamer tegenhoudt! Door een designradiator te bestellen met een krachtig vermogen voorkom je dat er koude lucht in je badkamer blijft hangen die voor condensatie zorgt, neerslaat en vervolgens overal schimmel in je badkamer vormt.

De verschillen tussen designradiators

Designradiatoren verschillen in prijs, levensduur, verbruik en uiterlijk. Maar wanneer kies je nu voor staal, aluminium of roestvrijstaal?

De voordelen van staal:

 • Het meest voorkomende soort, je hebt dus een heel ruim aanbod
 • Ze zijn goed geprijsd door het ruime aanbod

Nadelen van stalen radiatoren zijn dat ze warmte blijven uitstralen na het uitzetten van de radiator, ook kan het vocht de coating op den duur gaan aantasten.

De voordelen van RVS:

 • Roestvorming is onmogelijk
 • De radiator is onderhoudsvrij
 • Straalt een prettige warmte af
 • Door het materiaal blijft de radiator tijdloos

Een nadeel van roestvrijstalen radiatoren is dat ze vrij kostbaar zijn.

De voordelen van aluminium:

 • Het materiaal kan tegen vocht, roest en is energiezuinig
 • Koelt snel af en warmt ook weer snel op
 • Aluminium is de beste warmtegeleider
 • Gemakkelijk te monteren door lichtgewicht radiator

Er is één nadeel van aluminium radiatoren en dat is dat de keuze heel beperkt is.

Bereken het benodigde vermogen van jouw designradiator

Je wilt dat jouw designradiator voldoende vermogen heeft om de badkamer op te warmen, maar je wilt ook weer niet dat hij té veel energie verbruikt.

Hoe kom je erachter wat het benodigde vermogen is voor jouw designradiator? Dit is afhankelijk van de badkamer, hier is een eenvoudig rekensommetje voor te gebruiken.

Met de volgende formule kan jij je ideale vermogen bepalen:

Badkamer in m3 (lengte x breedte x hoogte) x 93 Watt = minimale vermogen voor een goede temperatuur in je badkamer

Allerlei soorten en maten designradiators
Je hebt verschillende typen radiatoren. Zo heb je horizontale, ook wel brede varianten genoemd. En verticale, ook wel hoge varianten genoemd.

Verticale varianten worden nog wel eens gebruikt om handdoeken op te hangen en te verwarmen. Horizontale varianten worden vaak gebruikt om efficiënt met de ruimte in badkamers om te gaan.

Zo kan je voor een kleine badkamer het beste een lichte kleur designradiator bestellen om het groter te doen lijken. In een grote, ruimte badkamer kan je juist voor een mooie donkere kleur kiezen om hem extra te laten opvallen.

Designradiators zijn er overigens in allerlei opvallende vormen, dus je kan jouw badkamer een geheel unieke look geven.

Designradiator op de juiste plek plaatsen

Het is van belang dat de designradiator een efficiënte plek krijgt in de badkamer, zodat hij de gehele ruimte goed en snel kan verwarmen. Houd hier dus rekening mee voordat je een designradiator gaat bestellen. Als je een nieuwe badkamer gaat kopen is het slim om eerst een ontwerp te maken en daarbij te kijken naar een goede, strategische plek voor je radiator. Met de volgende tips hangt jouw radiator altijd op de juiste plek.

 • Door de radiator op een open plek te hangen kan de warme lucht zich beter verspreiden.
 • Zorg dat de radiator op een koude plek hangt, zoals tegen een koude buitenmuur of dichtbij een raam.
 • Plaats de radiator in de buurt van jouw douche of bad, zodat je handdoeken altijd binnen handbereik hangen.
 • Hang de radiator op een plek waar hij aan de boven- en onderzijde minimaal 10 centimeter ruimte heeft.
 • Probeer voldoende luchtcirculatie te houden door de radiator op zo’n 5 centimeter van de muur af te monteren

Gouden tip:

Als jij een ruime badkamer hebt is het optioneel om een extra designradiator te bestellen, zo maak je het ontwerp van je badkamer strakker. Ook heb je radiatoren nodig met minder vermogen.