Douchecabine bestellen?

Praktische tips waar je wat aan hebt.
Er zijn een hoop keuzes die je moet maken als je kijkt naar een nieuwe badkamer. Denk bijvoorbeeld aan douchecabines, door de enorme verschillen in vormen, varianten en opties is dit een lastige keuze. Hoe weet jij dat je de juiste keuze maakt bij het kopen van een douchecabine? Lees door en ontdek welke tips jij nog niet wist.

Nieuwe badkamer? Alleen al voor het gemak een douchecabine kopen
Het nut van een douchecabine? Een douchecabine houdt je badkamer droog, de stoom wordt tegengehouden, water en zeepresten lopen niet je badkamer binnen waardoor er schimmel wordt veroorzaakt.

De warmte blijft in de douchecabine hangen (ideaal in de winter) en je hoeft nooit meer droog te maken na het douchen. Kortom, er zijn genoeg redenen te verzinnen om er een in huis te hebben.

Duurzame onder de douche

Hoe groot moet de douchecabine worden?

De twee factoren die bepalen hoe groot je douchecabine moet worden zijn de grootte van de badkamer en hoeveel personen er gebruik van gaan maken.

Douche jij bij voorkeur samen met je partner of bijvoorbeeld samen met je kinderen? Kies dan bij het bestellen van een douchecabine voor een breedte en diepte afmeting van minimaal 120 centimeter. Zo heeft iedereen voldoende ruimte.

Douche jij alleen en heb je een kleine badkamer? Kies dan voor een respectabele 90 bij 90 centimeter. Je zou eventueel kunnen kijken of 100 bij 100 centimeter zou passen. Ga niet proppen, kies een afmeting die je badkamer toelaat.

Schuifdeuren of openslaande deuren

Je kunt twee typen deuren kiezen bij het bestellen van een douchecabine, schuifdeuren en openslaande deuren. De grootte van de douchecabine en de indeling van je badkamer zijn twee belangrijke factoren die je meehelpen een keuze maken, maar ook het onderhoud ervan speelt mee. Zet voor jezelf op een rijtje wat jij belangrijk vindt en neem de voor- en nadelen door om te kijken of jij de juiste beslissing neemt.

Voordelen van schuifdeuren:

Nadelen van schuifdeuren:

 • Te weinig ruimte om in te stappen bij kleine cabine
 • Arbeidsintensiever wat betreft het installeren
 •  Onderhoud en schoonmaak van het schuifsysteem

Je haalt de meeste voordeel uit een schuifdeur als je een kleine badkamer hebt. Omdat het vrij arbeidsintensief is en het onderhoud kost wordt er aangeraden om voor grote badkamers juist openslaande deuren te kopen.

Voordelen van openslaande deuren:

 • Ruimtelijk effect doordat er geen frame omheen zit
 • Genoeg ruimte om in- en uit te stappen
 • Er is geen tot weinig onderhoud nodig
 • Erg eenvoudig te monteren

Nadelen van openslaande deuren:

 • Meer ruimte nodig door de draaicirkel van de deur
 • Door de grootte niet overal te plaatsen

Welke vorm douchecabine moet je kopen?

Douchecabines zijn er in 3 verschillende vormen: Vierkant, rechthoekig en kwartrond. Ook hierbij is het afhankelijk van jouw badkamer welke keuze jij het beste kan maken.

Heb je een ruime badkamer?

Kies voor een rechthoekige douchecabine, eventueel een die aan één kant breder doorloopt. Hiermee laat je de ruimte groter lijken.

Ruimte besparen in een kleine badkamer?

Door voor een vierkante douchecabine te gaan bespaar je ruimte en kan je de cabine bijvoorbeeld naast je badkamermeubel of verwarming plaatsen.

Een badkamer met beperkte ruimte?

Probeer je voordeel uit de ruimte te halen door een kwartronde douchecabine te bestellen en deze in de hoek te plaatsen.

Kies de gemakkelijke weg: Redenen om een douchebak te bestellen

Als jij ook zo’n hekel hebt aan het installeren van een douchecabine, waarom plaats je deze dan niet gemakkelijk op een douchebak? Daarbij scheelt het wat poetswerk omdat er geen voegen zijn die je regelmatig moet schoonmaken.

Voordelen van een douchebak:

 • De douchecabine is eenvoudig te installeren op een douchebak
 • Het water wordt vanzelf afgevoerd naar het putje
 • Perfect voor woningen met aflopende vloeren
 • Water en zeepresten spoelen gemakkelijk weg
 • De kans op lekkages is kleiner geworden
 •  Het is onmogelijk voor schimmels om de douchebak te betreden